ΦΤΙΑΞΕ ΜΠΟΣΤΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για μεσογειακή διατροφή είναι τα μυρωδικά και τα αρώματα που συνοδεύουν την παραδοσιακή μας κουζίνα. Λίγο η ανάγκη μας να προσέξουμε περισσότερο τι τρώμε, λίγο ο ?κης Πετρετζίκης που σε κάθε συνταγή βάζει μισό χωριό από βότανα και μυρωδικά, όλοι έχουμε φανταστεί να είχαμε το μικρό μας μποστανάκι στο σπίτι και να κόβουμε ότι χρειαζόμαστε για τις συνταγές μας. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε τη φαντασία πραγματικότητα;
Το καλό με τα αρωματικά φυτά είναι ότι χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα και μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλάστρα δημιουργώντας ένα όμορφο κήπο στο μπαλκόνι. Τα πιο διαδεδομένα αρωματικά φυτά για τις συνταγές μας είναι ο μαϊντανός, ο άνηθος, η ρόκα, ο βασιλικός, ο δυόσμος, η ρίγανη, το θυμάρι, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο.
Ποια εποχή όμως και σε ποιο σημείο φυτεύουμε μυρωδικά και αρωματικα φυτά;
Γενικά ισχύει πως τα αρωματικά φυτά και τα βότανα προτιμούν σημεία με ήλιο, προστατευμένο από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Ορισμένα αρωματικά φυτά, όπως ο δύοσμος, η μέντα, η ρίγανη, ο βασιλικός και η ματζουράνα αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερό περιβάλλον. Τα περισσότερα μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και η ρόκα που καλλιεργούνται στο μπαλκόνι, χρειάζονται περισσότερο ήλιο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δροσιά το καλοκαίρι. Αποφεύγουμε την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών σε βορινό μπαλκόνι, γιατί το φύλλωμα τους μπορεί να παρουσιάσει εγκαύματα και τα φυτά μας να καταστραφούν. Αν χρειαστεί να μεταφυτεύσουμε τα αρωματικά μας φυτά σε μεγαλύτερες γλάστες, κατάλληλη εποχή είναι μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν τα κρύα του χειμώνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου. Από άποψη θερμοκρασίας λοιπόν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε!